Van megoldás! Ne törődj bele a fájdalomba! BEJELENTKEZÉS: 06-70-450-7763 (Oktogon)

Miért fészkelődünk üléskor?

2015/02/16. - írta: derekfajas.hu

Ha fáj a kocsiban az ülés...

lumbal_supprt_kocsi_dont.jpgÉrezzük, hogy sok ülés után valamit be kellene gyömöszölni derekunk alá. Persze, jó érzés ha berakjuk kezünket, de az kellhet váltáshoz, vagy az íráshoz ha irodai széken ülünk.

De miért van ez?.. Mit tegyek?


A gerinc S alakú görbületi biztosítják az egyenletes teherelosztást. Üléskor hátrabillen a medencénk, bezuhan a derekunk, belegörbülünk a székbe. Ez jelentős feszülést okozhat a gerincben és az izomzatban. Ilyenkor medence és gerinc izomzat próbálja visszahúzni az ívet, de ez a tartós feszülés görcshöz, fájdalomhoz vezethet.

Na, ilyenkor kezdünk fészkelődni. Ha olyan érzékenyek a gerinc szövetei, hogy ez a bedőlés már túlfeszíti a szöveteket akkor azonnal fájdalmassá válik. Ha "csak" gyenge a tartó izomzat, akkor egy darabig az izmaink kompenzálnak, majd elfáradnak és begörcsölnek. Ilyenkor 10-30 perc után jön a fájdalom és a fészkelődés.

MIÉRT FÉSZKELŐDÜNK? 
A fájdalom nem ellenség, vagy maga a betegség. Az egy jelzés testünkből, hogy valami nem stimmel, és távolodjunk. Ha forró a pohár, sebesen lerakjuk. Hasonló okból fészkelődünk. Az ülés kényelmetlen, túlfeszített helyzetbe billenti a gerincet. A rossz helyzetből mocorgással próbáljuk kibillenteni magunkat. Ilyenkor aktívabbá vállnak izmaink és kevesebb teher vagy feszülés éri a gerincet.

MIÉRT NEM TUDUNK ELLAZULTAN ÜLNI?
Ehhez kellően erős és kitartó tartó vagy stabilizáló izmokra van szükség. Ezek szinte akármilyen széken optimális helyzetbe hozzák és abban is tartják gerincünket. Ha tartó-stabilizáló izmaink gyengék, akkor hamar belefáradunk az ülésbe.

Ilyenkor már csak a mozgató vagy mobilizátor izmainkra vagyunk utalva. Ezek azonban nem képesek "tartani", csak ki-be kapcsolva billegtetik a gerincet az optimális helyzetbe. Majd ellazulva újra elveszítjük azt, és kezdődik a bekapcsolás elölről, vagyis fészkelődünk. Ha mozgató izmok is kifáradnak, akkor görcs és fájdalom jelentkezik, végleg kínszenvedéssé téve az ülést!  

MEGOLDÁS?
Két megoldás van.

1. PASSZÍV MEGOLDÁS= deréktámasz
Ez kényelmesebb, de csak elfedi a problémát. Ez a passzív kitámasztás, úgynevezett ágyéki támasz párnával. Hibája az, hogy nem vagyunk egyformák. Testméreteink változóak -gondoljunk csak a ruhaméretekre!-, és akkor még nem beszéltünk ízületeink hajlékonyságának, izmaink erejének, mozgásmintáink különbözőségéről. Így könnyen megérhető, hogy nincs egyféle párna, ami mindenkihez illene. Végül a legrosszabb hatás, hogy így tartó izmaink végképp kikapcsolnak, és tovább gyengülnek. Ez akár oda is vezethet, hogy már álláskor vagy mozgáskor sem tartanak eléggé, és kezdeti csak bizonyos helyzetben jelentkező panaszaink állandósulnak!

2. AKTÍV MEGOLDÁS= mozgás (profi gyógytornásszal)
Szuper lenne feltölteni a netre tíz gyakorlatot ami mindenkinél beválik, de ilyen nincs. Különbözőek vagyunk, más más izom érintett, és ezek az izmok nem fejleszthetők a szokásos erősítő gyakorlatokkal h

Bejelentkezés és kivizsgálás, valamint további információt itt találsz!  www.derekfajas.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://derekfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr167158435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása