Van megoldás! Ne törődj bele a fájdalomba! BEJELENTKEZÉS: 06-70-450-7763 (Oktogon)

Milyen a jó párna?

2015/01/20. - írta: derekfajas.hu

Milyen párnát válasszak hát és nyakfájdalom, alvászavar ellen?

nyaki_anatomia_parna_hanyatt_nyilak.jpgMilyen az ideális párna? A puha, a kemény, a magas, a kicsi, a bab, a memória... Ok, de NEKEM melyik lesz a jó?

Nem csoda, hogy össze vagyunk zavarodva és a neten számos és ellentmondó info kering. A megfelelő párna kiválasztása inkább a kipróbáláson múlik, nincs tuti megoldás. Néhány jó tanács segíthet... 

Kezdjük az alapoknál. A nyaki gerinc rendkívül mozgékony. Hét csigolya alkotja, melyek rendkívül szabad mozgást engednek. Ezt fejlesztette a bagoly tökéletesre, szinte körbe tudja fordítani a fejét. Mi emberek nem sokkal kevesebb forgást tudunk és éjszaka is inkább aludnánk. Szinte mindkét vállunk felé szabadon fordítjuk, döntjük, szegycsontig hajlítjuk, és hátig feszítjüka nyakunkat...jobb esetben.

A pihentető alvás feltétele az nyaki gerinc ellazulása un. semleges helyzetben, melyet a megfelelő alátámasztás segít. Így lazulnak el az izmok, szalagok, szabadon áramlik vér a csigolyák körül, és nem törnek-feszülnek meg idegek. Érdekes, de fontos a nyak szabad szellőzése, ha besüppedünk a párnába, klinikai vizsgálatok igazolták, hogy rosszabbul alszunk. A skandinávok tudnak valamint, eleve fűtetlen szobában alszanak.  

Távol keleti szerzők közleményükben 3 különböző párna hatását vizsgálták az alvásra és a nyaki fájdalmakra. A sima toll, a puha memória habos anatómiai és a keményebb un. ortopédiai párnát használtak az alanyok. Röntgen felvételen mérték a görbületet, hőmérővel a nyak melegedését, illetve kérdőívekkel vizsgálták fel a párna kényelmességét, hatását a fájdalomra és az alvásra. 

nyaki_anatomia_parna_oldalt_nyilak.jpg

A röntgen képek alapján, hogy a keményebb párna (ortopéd) tartotta legjobban a nyaki gerinc semleges görbületét és itt volt a legkisebb a károsnak vélt felmelegedés. Ezt érezték a legkényelmesebbnek. Azonban ez sem csökkentette  a nyaki gerincpanaszokat!  Jobb érzés, de nem használ nyaki-hát fájdalmak ellen!

Ennek oka az lehet, hogy nem fekszünk egy helyzetben, sokat forgolódunk, helyezkedünk. Így kétséges a spécin, ilyen-olyan mélyedésekkel kidolgozott párnák haszna. 

Tanácsok párna választáshoz:

  • Legyen inkább keményebb, mint nagyon süppedős.
  • Kerüljük a bonyolult formákat, kidolgozott gödröket.
  • Próbáljunk ki többet és meg se vegyük azt ami eleve kényelmetlen.
  • A megfelelő párna kiválasztása inkább a kipróbáláson múlik, nincs tuti párna!

Like-olj minket facebook oldalonunkon, kövesd blogjainkat!

Bejelentkezés és kivizsgálás, valamint további információt itt találsz!  www.derekfajas.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://derekfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr17091229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása