Van megoldás! Ne törődj bele a fájdalomba! BEJELENTKEZÉS: 06-70-450-7763 (Oktogon)

Gerinctorna, de milyen?

2015/02/04. - írta: derekfajas.hu

Melyik a jó gyakorlat derékfájás ellen?

derekfajas_gyakorlatok_talalat.jpgHa beírjuk a gugliba, több mint 34 millió (!) találat jelzi, hogy igen népszerű a téma. Ez persze azt is jelenti, hogy irdatlan mennyiségű és kétséges minőségű információba botlik a hétköznapi ember. Kedvenc professzorom és mesterem tanítása szerint, ha ennyi megoldás van, akkor egyik sem működik. De azért nem ilyen rossz a helyzet! Annyi igaz, hogy NINCS EGY gyakorlat vagy gyakorlat sorozat ami MINDENKINEK jó...

A 10 TUTI GERINCTORNA GYAKORLAT
Ilyen nincs.

MINDENKI MÁSKÉPPEN EGYFORMA
Nem csak a szemünk színe, hajunk színe, izmaink, ízületeink, gerincünk is egyedi. Így a gyakorlatokat is egyedileg kell beállítani. Nincs egy ing, ami mindenkire jó.

Aki laza, tág ízületekkel rendelkezik, annak érthetően a hangsúly a tartás, azaz a stabilizáláson kell legyen. Itt nem sokra megyünk önmagukban a nyújtó gyakorlatokkal.

Akinek merevek az ízületi, kötöttek az izmai, annak káros lehet olyan torna, ami megerőltető vagy túlfeszítésre sarkal. Itt inkább az ellazító, lenyújtó gyakorlatoknak van fő szerepe. Kezdetben különösen. Persze ne gondoljuk azt, hogy a nyújtás önmagában elég lehet, későbbiekben a stabilizáló gyakorlatoknak itt is nagy szerepe lesz!

EGYENTORNA
Sajnálatos következménye a helytelenül összeállított vagy rosszul végzett gyakorlatoknak, hogy nem hoznak eredményt, nem csökkentik a panaszokat. Így siker híján, jogosan kiszeret a gerinctornából a beteg. Európai Uniós Egészségügyi irányelvek is kimondják, hogy az összes módszer közül a MEGFELELŐ mozgásterápia kecsegtet a legtöbb sikerrel gerincpanaszok esetén!

Különösen veszélyes lehet olyan gyakorlat, ami túlterheli a gerincet és olyan helyzetbe kényszerít, ami fokozhatja a panaszokat.

JÓ TANÁCSOK

  • Ha fájdalmas a kezdőhelyzet, akkor ne is folytassuk!
  • Ha gyakorlat közben a kellemes nyúláson kívül bármilyen éles fájdalmat érzünk szakítsuk meg a gyakorlatot.
  • Ha gyakorlat után később, másnap fokozódnak panaszaink, ne térjünk vissza a gyakorlatokhoz.
  • Keressünk fel egy gyógytornászt, vagy orvost, hogy személyre szabott tanácsokat kaphassunk!


Későbbi blogjainkban a témát folytatjuk!

Like-olj minket facebook oldalonunkon, kövesd blogjainkat!

Bejelentkezés és kivizsgálás, valamint további információt itt találsz!  www.derekfajas.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://derekfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr777138061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása