Van megoldás! Ne törődj bele a fájdalomba! BEJELENTKEZÉS: 06-70-450-7763 (Oktogon)

Milyen a jó szék?

2015/01/31. - írta: derekfajas.hu

Sokat ülök, fáj a derekam, gerincem...

ules.jpgÉletünkből akár 20-30 évet is ülve töltünk. Korántsem mindegy, hogyan és miben. Igaz, hogy derékgyilkos az ülés? Van ideális szék? Üljek labdán, térdeplő széken, legyen karfa, milyen magasra állítsam? Ebben segíthet blogunk...

GERINCGYILKOS az ÜLÉS?
Sajnos igen. Az ülés még az állásnál is nagyobb terhelést ró a gerincünkre. Elviekben itt is igaz, hogy megfelelőszék segít a semleges gerincgörbületek megőrzésében és alátámasztja, ellazítja a feszes izmainkat.

TÉRDEPLŐ SZÉK és LABDA
Amikor először ülünk bele a térdeplő székbe, szépen ki kell húzzuk magunkat. Ez jól is esik elsőre. Nem is tudunk mást csinálni, mert különben kényelmetlen, ha előre vagy hátra dőlünk, azaz nem ülünk függőlegesen. 

Azonban, sokunkban a megrövidült combizomzat túlhúzza ülésnél a gerincet, megbillenti a medencét és ha akarjuk sem tudjuk tartósan megtartani magunkat a helyes tartásba. Ha mégis sikerül, az olyan nagy izommunkát igényel, hogy az izmaink hamar belefáradnak a helyes tartásba és túlfeszülnek-begörcsölnek vagy beroskadunk a székbe. Ez a görnyedt tartás pedig túlfeszíti a gerinc szalagokat és porckorongot, további fájdalmakat szülve.

A labdával hasonló gondok lehetnek. Ott külön gond lehet még ha túl alacsony a labda, vagy állandóan kigurul alólunk. Ezek a ülő alkalmatosságok nagyon jók lehetnek hosszabb távon, ha már jó a tartásunk, nincs erős izomrövidülésünk és kitartóan tudnak működni tartó izmaink.  

A HELYES ÜLÉS 
Tegyünk egy próbát! Üljünk rá tenyerünkre egy puhább széken és próbáljuk megérezni ülőgumónkat. Ez két csont fenekünk alján. Dőljünk hátra, ilyenkor ezek előre mozdulnak. Majd próbáljunk egyenes háttal, kissé előre dőlve felemelkedni, ekkor fogunk ezekre támaszkodni. Ezért is hívják ezeket ülőgumóknak!

Ilyenkor a gerinc teljes vonalában végigfut a terhelés és mint egy hengerré hajtott papírlap egy vastag könyv súlyát is simán elbírja, míg széthajtva simán összegyűrődik! Ezt hívják a gerinc tengelyirányú terhelésének, és ezt jól viseli. Sokkal kevésbé ellenálló a hajlításra, csavarásra és húzásra.

HOGYAN GYAKOROLJAM A HELYES ÜLÉST?
Próbáljuk kitolni fenekünket és egyenes háttal üljünk a szék szélére. Jó ha ilyenkor érezzük az ülőgumóinkat, ideális esetben ezen egyensúlyozzunk. Ha meggörnyedünk, gerincünk elveszti "S" görbületét és egy felhúzott íjhoz hasonlóan "C" megfeszül. Ezt nem szeretnénk. Ilyenkor hátrabillen a medence, elvesztjük derekunk (ágyéki gerincünk) ideális semleges tartását és túlterheljük azt. 

Könnyen lehet, hogy nehezen vesszük fel ezt az ideális tartást, könnyebb beroskadni a hátradőlésbe. Ennek oka az lehet, hogy olyan gyengék a tartóizmaink, hogy szinte másodperceken belül kifáradnak. Ebben az esetben ne feszítsük túl magunkat, mert akkor kényszeredett tartásba, hátrahajolva-ívelve próbálunk "csalni". Ez sem jó. Ilyenkor a teljes, gerinc mellett futó izomtömeg ("karaj") befeszül, és kórosan lelassul a keringés az izomzatban. Ez tartós görcshöz és fájdalomhoz vezet. A lényeg: a fenék kitolást a derekunk és nem egész hátunk ívelésével oldjuk meg. Ez tulajdonképpen a medence billentés, ami együtt jár a derekunk ívelésével.

Like-olj minket facebook oldalonunkon, kövesd blogjainkat!

Bejelentkezés és kivizsgálás, valamint további információt itt találsz!  www.derekfajas.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://derekfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr667100889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása